gouden tips voor Leopold III-druiven

Aangezien ik de ambitie heb om de koning aller druiven te kweken – de Leopold III-druiven – ben ik langs geweest bij Ronald Vanderkelen, een professionele teler uit Overijse. Hij gaf me alvast een aantal gouden tips:

 • Geef de planten tijdens de wintermaanden veel dierlijke mest, gevolgd door veel watergifte.
 • Verwarm je serre in het voorjaar zodat de planten vroeger uitlopen.
 • Bij het snoeien van de plant in het voorjaar steeds de vruchttak op maximaal 2 ogen terugsnoeien. Eigenlijk kan het zelfs op 1 oog. Bij het uitlopen in het voorjaar, de scheuten als ze 1 meter lang zijn, inkorten tot 5tal bladeren voorbij de eerste bloemtros en vastleggen aan geleidingsdraden (vb. met wasknijper). Nooit (!) meer dan 1 bloemtros per vruchttak laten staan.
 • Tijdens het groeiseizoen de dieven (scheuten in de oksels van de bladeren) steeds volledig wegnemen. Op regelmatige basis (zeker elke 2 weken) herhalen.
 • Hou de temperatuurverschillen over het ganse groeiseizoen tussen dag en nacht beperkt. Zo vermijd je het barsten van de bessen.
 • Druiven zijn zeer sterke planten, doch wees zeer voorzichtig met witziekte. Eens ze optreedt is ze zeer moeilijk uit te roeien en blijft ze zelfs overwinteren. Dus snel en herhaaldelijk bestrijden (vb. spuitzwavel)!

Met speciale dank aan Ronald Vanderkelen – Groeneweg 64 – 3090 Overijse – ronald.vanderkelen@telenet.be – 02/687 63 65 – thuisverkoop druiven  (augustus – september – oktober). Meer info ook op www.tafeldruif.be.

Advertentie

4 gedachten over “gouden tips voor Leopold III-druiven

  • Bij het Vlaams Zaadhuis kan je er soms aan geraken. Maar dan moet je heel vroeg reserveren. Ik heb er zelf nog gekocht in overijse op de open serredagen. Zelf heb ik geen stekken meer.
   Kristof

  • Beste Maurits, ik kan niet klagen. Elk jaar rijkelijk veel trossen waarbij ik er ook moet wegnemen. Ik merk wel dat de Leopold 3 zeker in een glazen serre moet staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s