agapanthus zaaien

agapanthus 3 groottesIn september 2010 heb ik uit nieuwsgierigheid de zaden van mijn mooiste blauwe agapanthussen geoogst en gezaaid. Doordat ze in de serre nog net genoeg warmte hadden zijn deze voor de winter nog mooi gekiemd. Ik had er meer dan 200!  In juni 2012 bloeiden ongeveer al de helft hiervan. De meeste zijn ondertussen al weg. Op de foto zie je in de achterste pot (3 liter) de grootte van de planten.

De zaailingen van witte agapanthussen uit september 2011 gingen niet zo vlot: slechts een 30tal plantjes (voorste rode pot op de foto). Naar verluidt zijn witte sowieso moeilijker te zaaien.

Vorig jaar kocht ik bij orangerie Jaeken in Reet (http://www.orangeriejaeken.be – zij hebben een zeer mooie en ruime collectie agapanthussen, zie ook de agapanthussendagen) een hele mooie grote witte agapanthus. Terug het zaad hiervan gezaaid in het najaar. Deze zijn deze keer wel heel talrijk uitgekomen (voorste ‘sprieteltjes of de foto).

Alleen jammer dat agapanthussen niet winterhard zijn en dus best vorstvrij overwinterd worden. Voor de rest een zeer makkelijke plant die ook lange tijd zonder water kan.

Advertentie

2 gedachten over “agapanthus zaaien

  1. verwacht niet dat de nakomelingen zelfde of betere kwaliteit zullen hebben dan de ouderplant, door de natuurlijke ongecontroleerde bestuiving krijg je meestal ‘verwaterde’ nakomelingen. Ik heb een (bijna) winterharde variëteit “Headborn Hybrids” gehad, kleine donker blauwe bloemen maar zeer wintervast, let op niet zozeer de kou dood wel het vocht, deze zuidafrikanen houden van droge voeten in de winter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s