als het kriebelt, moet je zaaien en stekken

De winter duurt veel te lang. Maar om toch wat lentegevoel te krijgen, ben ik al beginnen zaaien. De stekken van de Leopold III-druiven beginnen ook al mooi uit te lopen. Althans boven de grond, wortels zijn er nog niet. Naar verluidt kan dit doordat de voedselreserves in het stekje zelf worden aangesproken.

Elk jaar zet ik teveel tomaten, en elk jaar wil ik nieuwe soorten proberen. Zelf lust ik geen tomaten waardoor de ganse oogst voor vrouw en kinderen (en familie, en buren, enz…) is. Eén van de absolute favorieten van mijn vrouw is de Coeur de Boeuf of het Ossenhart. Een sterk vlezige tomaat met relatief weinig pitten en sap. Wel vraagt hij veel warmte en is de opbrengst lager en onregelmatig met vruchten tot een halve kg. Meer info over deze tomaat vind je hier. De andere favoriet van de echtgenote is de bruine tomaat met een diepere en zoetere smaak. Namen zijn ook kumato (te koop in Carrefour, Lidl), Noir De Crimée. Van deze laatste vind je gemakkelijk zaad (o.a. AVEVE).

Nog rood zijn de rode bietjes, zelfs de stengels zijn rood. Alhoewel nog freel, zal ik deze binnen 14 dagen, na een beetje aangesterkt te zijn, in de serre uitplanten.

De makkelijkste om te zaaien is ongetwijfeld de pompoen. Ik zaai altijd de Red Kuri (Uchiki Kuri bij AVEVE). De pompoenen zijn gemakkelijk handelbaar (2 à 3 kg) en hebben de beste smaak om lekkere soep van te maken. Mooi meegenomen is dat ze ook nog eens lang bewaren (heb er nu nog 2 in de kelder liggen).

Advertentie

Een gedachte over “als het kriebelt, moet je zaaien en stekken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s