Een experiment was het. Vorig jaar kocht ik in het voorjaar 12 aspergewortels voor 12 EUR (de echte die-hards zouden die natuurlijk zelf opkweken uit zaad) en we gingen wel zien.
Het moet gezegd: het vraagt behoorlijk wat werk: eerst de grond een halve meter diep spitten en mooi fijn maken (heb ik met een bakfrees gedaan, laagje per laagje), terug aanvullen tot de sleuf ongeveer 10 cm onder het maaiveld zit. Vervolgens de wortels, die er als een inktvis uitzien, mooi uitspreiden in de sleuf en de aarde terug aanvullen. In de eerste zomer mag je vooral nog niet oogsten maar laat je de asperges doorschieten tot er grote pluimen gevormd worden van wel 100 cm. Tot zover het eerste jaar.
Het tweede jaar is het eerste oogstjaar (je kan daarna nog ongeveer 15 jaar asperges oogsten van dezelfde plant!). De oude verdorde stengels die uit de grond steken, worden na de winter verwijderd. Je maakt in maart vervolgens een mooie richel aarde van een 20tal cm hoogte, die je glad afstrijkt. En een tweetal maanden later kan je de eerste asperges steken! Je ziet ze ‘komen’ doordat de gladgestreken aarde barsten vertoont. Wel tijdig de asperges ‘steken’ zodat het kopje niet te veel verkleurt van het licht. Na een aantal weken oogst je de asperges niet meer om de plant niet te veel te verzwakken.
Pff, een hele bedoening dus, maar ik moet zeggen toch wel de moeite waard, zoals je kan zien op de foto’s!
En hoeveel asperges heb je dan na twee jaar van 12 wortels?
Ik had er ongeveer een 30tal, volgend jaar zouden dat er zeker 50 moeten zijn. En vanaf het 4de jaar een 75 stuks.