gezonde perziken in de serre

Al van kleinsaf wou ik perziken kweken. Eerst met pitten in de grond te steken. Dat lukte vrij aardig tot ze na enkele jaren steeds het loodje legden: de blaadjes krulden op en de takken stierven af. Nu weet ik ondertussen dat de ‘perzikkrulziekte” (klik hier voor artikel op Wikipedia) ze fataal is geworden. Perziken zijn eigenlijk alleen maar buiten te kweken als je ze chemisch behandelt tegen deze schimmelziekte. Later toen ik een eigen tuin had, probeerde ik het (tegen beter weten in) opnieuw met perzikbomen van de professionele handel. Terug hetzelfde probleem.

De grote kentering kwam er toen ik een perzikboompje (variëteit “Lieveling”) in mijn eerste kleine tunnelserre plantte. Meteen was ik verkocht: de boom groeide explosief en gaf honderden perziken die ik zeer sterk moest uitdunnen en snoeien. De vruchten waren vrij lekker maar moeilijk te bewaren. Belangrijkste was: geen perzikkrukziekte te bespeuren.

Drie jaar geleden heb ik een ruimere tweedehands tunnelserre aangeschaft waar ik ondertussen al 7 perzikboompjes heb geplant:

  • 2 stuks “Rote Ingelheimer”: mijn favoriet, is ook de vroegste
  • 2 stuks “Fertile de Septembre”
  • 1 stuk “Johny Brack”
  • 1 stuk platte perzik “Platifortwo”
  • 1 stuk platte nectarine “Platifortwo”

Deze laatste twee kocht ik deze winter bij een Nederlands tuinpostorderbedrijf Baldur (klik hier voor de link). Ze hebben trouwens ook nog andere bijzondere fruitsoorten.

Aangezien de boompjes zo krachtig groeien is snoeien en uitdunnen de boodschap.: maximum 2à3 perziken per vruchttakje en minimal op 5 cm van elkaar zodat ze ruimte hebben om uit te groeien.

Advertentie

9 gedachten over “gezonde perziken in de serre

  1. Ik merk dat er iets fout gaat met jouw externe links (in elk geval die naar Baldur)
    Ze worden als relatieve links beschouwd, wellicht doordat je er geen http:// voor hebt gezet.

  2. Wij zijn ook van plan om perzikbomen te planten dit jaar. Onze buurman heeft er 2 jaar geleden ook gezet en die zien er goed uit. Het zou natuurlijk kunnen dat hij ze chemisch behandelt.

    • Ik heb nog een reactie ontvangen die Avalon Pride, Benedicte en Revita aanbevolen heeft. Die zouden tolerant zijn aan de krulziekte. Of althans minder schade hiervan ondervinden.

  3. Ik heb Benedict en Avalon Pride geplant, de eerste zou goed weerstandbiedend zijn, de tweede bijna volledig resistent. Over Revita heb ik een aantal erg negatieve ervaringen gelezen.
    Daarnaast probeer ik ook nog een platte perzik en nectarine, maar daar verwacht ik niet teveel van

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s