mijn favoriete adresjes

Ik probeer me in te houden. Maar het lukt me echter niet altijd, moet ik bekennen… Eénmaal per jaar trek ik op bedevaart naar één of twee van mijn favoriete tuincentra. Op voorhand bepaal ik mijn budget zodat ik mezelf niet in een koopbui stort.

Het eerste  adres is orangerie Jaeken in Reet (link). Ze verkopen er prachtige citrusplanten in alle groottes, geuren en kleuren. Daarnaast hebben ze ook een mooie en uitgebreide collectie agapanthussen en exotische fruitsoorten. Hier kan je bijvoorbeeld een mango- en litchiboompje kopen. Trouwens die heb ik allebei gekocht maar zijn ter ziele gegaan in hun eerste winter. Zelfs een vorstvrije serre kon hen niet redden. Jammer want die éne rijpe mango op het boompje smaakte naar meer.

Het tweede is plantencentrum Exotica in Herenthout (link). Ook hier een vrij grote collectie citrussen, weliswaar kleinere planten. Maar het leukste hier is een grote collectie exotische bloemen in allerlei kleuren variëteiten en hun vrij uitgebreide collectie exotische fruitsoorten zoals kiwi’s, vijgen, tamarillo, passievruchten, druiven, kaki, bananen, enz…

Bij de editie 2013 van mijn tocht heb ik me beperkt tot 99 EUR (mijn budget was 100 EUR). Ik heb toch een mooie aankoop gedaan: een mannelijke kiwi in bloei (“atlas”, om mijn bloeiende vrouwelijke kiwi’s te bevruchten, 2 alstroemeria’s (“red elf” en “azur”), een brunfelsia pauciflora van ongeveer 15 jaar oud, een geel/oranje bougainvillea en een Stephanotis op stam.

Daarnaast koop ik ook plantgoed bij:

 • Vlaams Zaadhuis in waarschoot (link): mooie collectie fruit en groenten met een online catalogus
 • Calleplant  in Wetteren (link): eerder traditionele boomkweker met mooie collectie fruitbomen en kleinfruit. Ook online een catalogus en teelthandleiding!
 • Baldur webwinkel uit Nederland (link): speciale en nieuwe planten en fruit. pas dit jaar ontdekt maar wel diverse planten gekocht als platte perzik en speciale frambozen en bramen.

Ik ben alvast ook benieuwd naar jullie favoriete adresjes!

Advertentie

11 gedachten over “mijn favoriete adresjes

 1. Een beetje reclame voor mijn adressen :
  – Boomkwekerij de Linde voor bijna alle ‘groot fruit’. Bart Dequidt kweekt zijn plantgoed op met veel zorg voor het milieu, en levert zeer mooi plantgoed. Hij heeft ook heel wat ziekte-resistente rassen in zijn catalogus (RGF + ENR). Zeer mooi plantgoed.
  – De Proeftuin in Zomergem heeft een enorm aanbod in kleinfruit, en heeft ook een mooi aanbod aan exotische, winterharde vruchten (Paw-Paw, Kaki, Persimoen), waarvan hij een hele reeks cultivars heeft
  – Haagplanten koop ik in Hulshout, bij boomkwekerij Van Dyck, een uitzonderlijke kwaliteit aan een eerlijke prijs

  • Bedankt voor jouw reacties. De proeftuin ben ik al eenmaal geweest. Hij had veel mooie planten, maar de wachttijd (meer dan een uur aan de kassa aanschuiven) houdt me tegen om terug de gaan. Van De Linde heb ik ook nog goede dingen gehoord. Ik kijk alvast eens op zijn website.

 2. Vooral uit praktische overwegingen haal ik mijn gerief (tijdens m’n middagpauzes) bij Groendecor in St-pieters-Leeuw of bij Ecoflora in Halle. Of gewoon op de markt in Halle.

 3. Daar staan een paar bekende namen in je lijstje. Als inwoner van Massemen (deelgemeente van Wetteren) hebben we een groot aanbod van boom- en plantenkwekers. Calleplant heeft hier een goede reputatie wat fruit betreft, en Guido Van den Steen voor vaste planten. Verder reed ik al naar het Vlaams Zaadhuis, de markt van Aalst (boerderij De Loods), dit weekend gaat het richting Ecoflora, en online had ik al zaden van De nieuwe tuin.

  • Ja, ik was wel tevreden van de service. De perzikboompjes waren van goede kwaliteit, hadden een hoogte van ongeveer 80cm en waren mooi vertakt. De andere plantjes zijn vaak wel klein maar wel ok.

   • bedankt voor je reactie ik denk dat ik daar ook wat perzikken ga bestellen maar eerst zien of ik de toestemming krijg van mijn ouders om een tunnelserre te zetten anders moet ik me beperken tot de krulziekteresistente soorten

   • Bestel zeker perziken met een traag groeiende onderstam. In de serre zullen ze dan nog zeer snel groeien (tot 150cm per jaar en dit in alle richtingen). Perziken doen het bij mij wel fantastisch.
    Je kan ook bij ons goede perziksoorten kopen bij boomkwekers. Ik ben alvast zeer tevreden van de rote(r) ingelheimer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s