bladluizen verpesten kersenoogst

Sinds een paar jaar heb ik kersenbomen (Kordia, Sunburst en Regina)  in een folie tunnelserre geplant. Die groeien explosief en gaven vorig jaar, voor het eerst, ook een mooie en lekkere oogst. Maar ook vorig jaar voor het eerst de bladluizen ‘verwelkomt’ die de bladeren laat opkrullen en kleine kersen veroorzaakt. Smeerlappen. Of iets uitgebreider beschreven op http://www.fruitpluktuin.nl/fruit/Insecten/schadelijke-insecten:

“Deze jonge luizen zuigen aan de bladeren en nog niet verhoute scheuten. Hierdoor krult het blad om, verdroogt en valt voortijdig af. Dit veroorzaakt een groeiremming, die tevens de vruchtbaarheid beïnvloed. In sterk aangetaste bomen blijven de vruchten klein en rijpen onvoldoende af. 
In het vroege voorjaar is nachtvorst een groot gevaar voor de luis, een temperatuur van enkele graden onder nul overleeft geen enkel exemplaar. 
Over het algemeen zorgen de luizen per seizoen voor meer generaties nakomelingen. Op de afgescheiden van honingdauw kan roetdauwschimmels groeien. welke zeer schadelijk kunnen zijn.

Ook al valt aan de plant niets te zien, dan geven mieren aan dat er luizen in de fruitboom zitten. Het is een continu omhoog en omlaag kruipen van talrijke mieren langs de stam en takken.”

Dit jaar is het jammer genoeg nog erger. Even gegoogled voor de remedies:

  • lijmbanden rond de stam binden zodat de mieren er in vastplakken: check
  • gele lijmstroken tussen de kerselaars hangen: check
  • chemische bestrijding: nog even wachten

Met pijn in het hart zal ik de spuitbus waarschijnlijk wel moeten bovenhalen nu zelfs ook mijn perzikbomen aangetast worden. In de lijmbanden kleven de mieren vast, dus dat lijkt te helpen, maar in de gele lijmstroken hangen naast wat vliegjes niet echt veel bladluizen. Vermoedelijk helpen deze vooral tegen de gevleugelde bladluizen. Heeft er iemand andere remedies?

Advertentie

4 gedachten over “bladluizen verpesten kersenoogst

  1. Ga gewoon een tiental lieveheersbeestjes vangen in de beemden. Die weten er echt wel raad mee.
    Zeker de mieren niet bestrijden in de bomen zolang er geen natuurlijk evijanden aanwezig zijn, dan krijg je last van de honingdauw van de bladluizen.
    Als je toch feller wilt ingrijpen kan je ook sproeien met ijskoud water (water met ijsblokjes in de tank), dat zou ook helpen

  2. Andere tip: sproeien met een vernevelspuit gevuld met water en 2 à 3 druppels afwasmiddel. Werkt bij mij erg goed.

      • Blijkbaar bestaat de huid van bladluizen voor een groot deel uit was, en die wordt aangetast door de zeep. Volgens mij gaan ze dus dood… Nog een tip: zaai oostindische kers in je serre. Blijkbaar is dat zo’n lekkernij voor de bladluizen dat ze de rest laten links liggen. Nog niet zelf getest, al wel dikwijls gehoord en gelezen. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s