boomtomaten in december

In december pas rijp? Ja inderdaad!

De boomtomaat of tamarillo (Cyphomandra betacea of Solanum betaceum) is een (sub)tropische vrucht uit de Andes (meer info op wikipedia). Op zich is het een gemakkelijke plant die snel groeit. Alleen kan ze geen vorst aan en dient ze dus voorzichtig overwinterd te worden. Qua plagen is ze wel heel gevoelig voor bladluizen.

De tamarillo staat in mijn vorstvrije glazen serre geplant in volle grond. Momenteel in bloei terwijl er ook al groene vruchten zich vormen. In tegenstelling tot de gewone tomaat heeft deze een lang rijpingsproces. Pas in december kleuren ze geel/oranje/rood en zijn ze klaar om te eten. Mijn favoriete bereidingswijze is alvast in de oven: gewoon doorgesneden met een beetje boter en suiker op. Na 10 minuutjes op 175 graden zijn ze heerlijk sappig en zoetzuur.

Wie het ook wil proberen: ik heb nog een vrij grote gestekte plant in de aanbieding op de webshop. Deze staat nu in bloei.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s