Een maand geleden zijn de laatste druiven gekrent. Alle kleine en overtollige besjes zijn eruit gehaald.
In juli en augustus ontwikkelen de bessen pitten. Dat is het moment waarop er gemakkelijk verbranding van de bessen optreedt. Vooral de witte druiven als Muskaat van Alexandrië zijn er gevoelig voor, net als de Leopold III. De bessen vertonen dan paarsbruine vlekken, zullen verschrompelen en uiteindelijk afvallen. Met pijn in het hart moeten deze bessen dan uit de mooi gevormde trossen geknipt.
Als er voldoende loof is dat de trossen beschaduwt zal er niet snel verbranding optreden. Zoniet moet je zelf zorgen voor bescherming tegen de sterke zon. Een makkelijke manier is om de serre te witten: kalk oplossen in warm water waarmee je het glas insmeert of op het glas vernevelt. Zo krijg je in de serre een gedempt diffuus licht. Oploskalk is eenvoudig in een tuincentrum te verkrijgen en kost maximum 2 EUR/kg.
Eens de bessen beginnen afrijpen (eind augustus) mag deze fijne kalklaag van het glas gewassen worden. De zon is dan nodig om de trossen mooi te laten afrijpen. Meer nog op dat moment mogen de bladeren rond de tros weggenomen worden zodat de tros maximaal bezond is voor een mooie gekleurde en zoete tros.
Nog een blijvend werkje is de zomersnoei waarbij nieuwe scheuten worden weggenomen. Net zoals bij tomaten nijp je de dieven uit de okselscheuten weg, of laat je maximaal één blad van deze scheut staan. Zo hou je de groei onder controle.
Vanaf midden september kan ik beginnen met oogsten. En daar doen we het uiteindelijk voor!
Dat “krenten” of “knippen” ,zoals het in de Druivenstreek wordt genoemd ,heb ik vroeger in de serres van m’n grootouders uren aan een stuk mogen doen. Nostalgie!
De zomersnoei moet ik hier bij de druiven buiten ook constant blijven doen, het is ongelooflijk wat een groeikracht die druiven hebben!
Elke jaar ga ik wel eens op bezoek naar een druivenserrist. En elke keer denk ik jaloers: misschien iets voor mij. Maar vermoedelijk is een hobby leuker dan je het dag in, dag uit moet doen.
Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben, Kristof. Ik ben opgegroeid tussen de serres van m’n grootouders en ik kan je verzekeren dat het een hoop werk is. (alhoewel tegenwoordig het een en ’t ander automatisch kan gebeuren)
Zelf heb ik geen druiven in de serre (want geen serre).Moet je écht tot midden september wachten o pserredruiven, met zo’n zomer?
Ik denk dat het door de soort druiven komt. Ik heb al één plant die min of meer rijpe druiven geeft. Maar de meeste druivenstokken zijn Belgische druivenserre uit Overijse die klaarblijkelijk hun tijd nodig hebben. Ik vermoed dat de warmte zorgt voor mooiere trossen, maar niet dat ze (veel) sneller rijpen.
Hier in Overijse en Hoeilaart wordt er momenteel volop geoogst, Verleden week waren het niet voor niets druivenfeesten in Overijse. Maar je mag niet vergeten dat deze serres warmgestookt worden, vandaar ook de prijs van onze lekkere tafeldruif.