citrussen uit de serre

In de wintermaanden koop je het lekkerste citrusfruit. Maar je kan zelf ook citrussen oogsten! Op zich kan je zelfs het ganse jaar citrussen oogsten. Ze hebben immers de vreemde eigenschap dat ze tegelijkertijd bloemen hebben, en rijpe vruchten dragen. De bloesems komen wel voornamelijk in de winter en het voorjaar en verspreiden dan een doordringende parfumachtige geur in de serre!

Citrussen kunnen geen vorst verdragen dus moet je ervoor zorgen dat ze in de winter in een vorstvrije serre of berging staan. De algemene regel is: hoe warmer de overwintering, hoe meer licht de planten nodig hebben. Dus een koele berging van 7 graden mag (maar moet niet) vrij donker zijn (enkele raampjes). Zoniet zal de plant willen groeien en frêle scheuten ontwikkelen of zijn bladeren laten vallen.

Nog een belangrijke regel: enkel regenwater geven, geen leidingwater of kalkhoudend grondwater. Anders verkleuren de bladeren geel door een ijzergebrek (kalkchlorose) en sterft de plant langzaam. Bij wijze van experiment heb ik één citroenboom in de serre in volle grond geplant. Ook deze moet ik veelvuldig regenwater geven, om de kalkchlorose te beperken.

De voorbije jaren heb ik diverse variëteiten geprobeerd: appelsienen, pompelmoes, citroenen, mandarijnen, limoenen, enz… Citroenen en limoenen geven veruit de beste resultaten. Deze vruchten zijn even groot als deze die je in winkel koopt.

Als je interesse hebt om zelf een citrusboom te kopen moet je in het late voorjaar zeker langsgaan bij orangerie Jaeken (Reet). Ze hebben een fantastische collectie. Zelfs als je niets koopt is een bezoek de moeite waard.

Advertentie

4 gedachten over “citrussen uit de serre

    • Ik heb ze jarenlang in een kelder (met kelderraampje) overwinterd. Op het einde van de winter kregen ze het moeilijk en lieten sommige hun bladeren vallen. Maar van zodra ze in het voorjaar terug in de serre konden, liepen ze terug uit. Nu overwinter ik ze in een vorstvrije serre en hadden de planten zich kranig.

  1. ik heb ook een appelsien en een citroen gehad ik had echter geen donkere koele plaats om ze te overwinteren en stonden ze in een te warme omgeving in de winter,hierdoor kregen ze schildluizen echte rotzakken dat,gewoon niet weg te krijgen en mijn bomen zijn eraan gestorven snif snif het waren wel heerlijk ruikende bloemen

    • Die schildluizen heb ik soms ook en ja ze kunnen een echte pest zijn. Ik sproei de bomen met een stof tegen zuigende insecten. Zo’n product wordt door de sapstroom opgenomen waardoor de (bloed)zuigers uiteindelijk sterven. De biologische producten werken vaak op contact met het product en werken veel minder efficiënt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s