mijn serres

MINOLTA DIGITAL CAMERAEen winterfoto van mijn serre. Ik wou hierbij een eigentijdse invulling geven aan de traditionele opbouw van druivenserres. Ze is opgebouwd uit stalen profielen, ingelegd met tuinbouwglas en vastgezet met een soort mastiek. Tijdens de winter hou ik deze vorstvrij om mijn tropische planten te beschermen.

De basisstructuur bestaat uit een een gemetste muur of een betonnen fundering. Deze wordt afgedekt met een blauwe hardsteen tablet. Onderaan de muren wordt een blauwe hardsteen plint geplaatst. Hiervoor heb ik grote tegels in stroken laten zagen en met tegellijm vastgezet.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

De bakstenen muren zorgen ervoor dat de warmte goed wordt vastgehouden. ’s Nachts wordt de opgeslagen warmte langzaam vrijgegeven. Om in de winter de stookkosten ietwat te beperken zit er tevens 3 cm PUR-isolatie in de muren en langs de bovenzijde van de fundering. De hoogste muur bevindt zich op het noorden.

Als dragende structuur gebruik ik 4 stalen spanten die met een stelplaat op de muren is vastgezet. De spanten worden op hun plaats gehouden door 4 trekkabels (kruisen) en iets zwaardere stalen T-profielen (T40). Onderaan gebruik ik U-profielen als goot.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vervolgens worden er hierop kleinere T-profielen (T30) vastgebout. Hierop worden kleine kunststof stelplaatjes gelijmd zodat het glas geen contact maakt met het staal. Nadat het glas geplaatst is worden de glasplaten (recuperatieglas) vastgekit met een soort mastiek.

De verluchting wordt gegarandeerd door 3 automatische raamopeners (MK super 7). Manueel kan er ook een grote schuifdeur van 2m25 breedte open gezet worden.

De stalen profielen zijn eerst geschilderd met Zinga en afgewerkt met 2 laklagen op PUR-basis.

Advertentie

10 gedachten over “mijn serres

    • Dank je, een serre geeft zoveel meer mogelijkheden, zeker voor delicate planten. Ik gebruik deze ook om mijn citrussen en agapanthussen te overwinteren. Naast mijn glazen serre heb ik ook een grotere tunnel folieserre voor mijn fruitbomen, druiven, kiwi en frambozen.

  1. Bijzonder mooie serre. Heb je die zelf gebouwd? Ik zoek nl. iemand die me kan helpen in het bouwen van een kleine serre met schuine wanden en T-profielen en ben dus op zoek naar plannetjes, tips, …

    • Beste Dirk,

      Ik heb ze inderdaad zelf gebouwd. Heeft me veel moeite gekost, maar ook veel voldoening van gehad. Ik zou moeten zoeken, maar ik denk dat ik nog wat schetsen liggen heb. Sowieso mag je gerust komen kijken!

      Met vriendelijke groeten,

      Kristof Goethals
      09/324 76 90

      • Beste Kristof,

        Volgende maand begin ik met de bouw van mijn serre. Welke lakverf heb je gebruikt op de zinga?

      • Het was de Herbol Herbolux PU Satin. Ik ben er ook erg tevreden van. Bij een nieuwe serre zou ik wel geen zinga meer gebruiken maar wel de stukken laten metaliseren. Zinga is immers nogal teer. Vooral bij mijn goten en horizontale stukken waar er water kan blijven staan, heb ik roest.

      • Beste Kristof,
        Met veel aandacht heb ik de bouw van je serre bekeken en gelezen. Deze zijn heel mooi! Zou het mogelijk zijn om je schetsen te delen en/of je ervaring te delen mbv detailfoto’s?

        Alvast bedankt!
        Olivier

  2. Dag Kristof,
    mooi werk!
    ik ben zelf een oude serre aan het renoveren en ben op zoek naar mastiek, of een goede vervanger. Wat heb jij precies gebruikt?

    groeten,
    Leen.

    • Beste Leen,

      Ik heb https://www.bloemsealants.com/products/12/171/Renoseal gebruikt. Dat werkt heel erg vlot en is ook duurzaam. Zelfs zonder bescherming is die nog steeds in perfecte staat na ruim 7 jaar. Het brengt ook supervlot aan en makkelijk af te strijken (en dus zelf te doen), mastiek is een vreselijk karwij.

      Ik heb het nergens in België gevonden en heb het dus rechtstreeks bij de fabricant in Nederland gekocht, ongeveer 6-7 EUR voor één grote “worst” van 600 ml.

      Met vriendelijke groeten,

      Kristof Goethals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s