kiwidromen

Mijn eerste kiwidroom dateert al uit 1996. Toen kocht ik een Kiwiplant variëteit Jenny (tweeslachtig) voor een relatief kleine houten serre. Na enkele jaren had ik een woekerende plant met honderden kiwietjes. Weliswaar kleintjes van 3 à 4 cm maar wel lekker als je het geduld kon opbrengen om deze te schillen. Nadat ik verhuisd ben, is de serre waar deze in stond afgebroken, incluis de kiwi. Even de kiwidromen opgeborgen.

Met de aankoop van een tweedehands folieserre, enkele jaren terug, had ik terug plaats om kiwi’s te planten. Deze keer ging ik wel voor een professioneler aanpak: grote (enfin normale grootte dus) gele en groenrode kiwi’s. Ik vond planten bij plantencentrum Exotica in Herent: drie vrouwtjes en twee mannetjes voor mijn 2 serres.

Maar mijn geluk was van korte duur. Enkele weken nadat ze geplant waren, begonnen de bladeren te verkleuren. Nog enkele maanden later waren de planten compleet weggekwijnd. Zonder enige directe aanleiding.

Na enig opzoekwerk en nieuwe planten een tweede poging: vooraleer ze uit te planten zette ik ze eerst in een grotere pot met lichtzure potgrond. Pas na een jaar gaan ze dan de volle grond in, weliswaar met wat meststof voor zuurminnende planten. Bijkomende moeilijkheid is dat je zowel een vrouwelijke als mannelijke plant nodig hebt (tenzij voor de tweeslachtige kiwi’s zoals Jenny).

Trots als een gieter kan ik dit jaar mijn eerste 5 gele kiwi’s (die nu nog groen en klein zijn) presenteren.

Ondertussen heb ik volgende variëteiten:

  • het mannetje: kiwi Atlas
  • de vrouwtjes: gele variëteit en rood-groene gekocht bij PlantencentrumExotica.be
  • de tweeslachtige kiwi Solissimo (grootvruchtig én tweeslachtig) gekocht via Baldur.nl
  • en een tweeslachtige kiwibes die jammer genoeg nog geen vruchten geeft
Advertentie

4 gedachten over “kiwidromen

  1. Ik heb 6 vrouwelijke en één mannelijke kiwibes en een vrouwelijke (Green Light) en mannellijke (Atlas) kiwi staan. De planten zijn nog wat jong, ik reken op mijn eerste fruit in 2015. Voor jou ziet het er naar uit dta het dit jaar al prijs gaat zijn

  2. Dag Kristof,

    zou het mogelijk zijn een plan met afmetingen van je serres en beplantingen te bezorgen?
    Gewoon om een idee te hebben wat ik zoal van oppervlakte en grootte moet voorzien om eventueel ooit ook aan zo’n droom te beginnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s